Ylikontrolliin taipuvaiselle ihmiselle voi olla vaikeaa paitsi näyttää omaa haavoittuvaisuuttaan ja heikkouttaan muille myös tunnistaa ja myöntää sitä itselleen. Työelämän rakenteet kannustavat suorittamiseen ja yksin pärjäämiseen.
Iseohjautuvuuden ihanne voi kolahtaa erityisen helposti ylisuorittajiin. Heille itsensä johtaminen on tyypillisesti helppoa, ja he saattavat saada hyvinkin paljon asioita aikaan — kunnes eivät enää saakaan, kun voimavarat ehtyvät.
Ylikontrolliin taipuvaisten työntekijöiden toiminta- ja työkyky pysyvät usein yllä aivan viimeiseen asti. Hienovaraisia hälytysmerkkejä uhkaavasta uupumuksesta ei tunnisteta tai niihin ei osata puuttua riittävän varhain, jolloin ihminen lopulta romahtaa yhtäkkisesti ja totaalisesti ja voi joutua pitkällekin sairauslomalle.
Emilia Kujalan mukaan ylisuorittajille on tyypillistä korkean toimintakyvyn ahdistus tai masennus, joissa psyykkisen kärsimyksen vaikutukset eivät heijastu kovinkaan nopeasti työ- ja toimintakykyyn. Tämä voi tehdä haasteiden tunnistamisesta vaikeaa sekä yksilölle itselleen että esimerkiksi esihenkilölle ja työterveyshuollon ammattilaisille.
Ylikontrollitaipumus alkaa vaikuttaa työhyvinvointiin viimeistään siinä vaiheessa, kun ylivireystila haittaa palautumista merkittävästi. Kun kuormitus työssä — mahdollisesti yhdistettynä muun elämän kuormitustekijöihin — kasaantuu liian suureksi joko kertarysäyksellä tai vähitellen, kamelin selkä lopulta katkeaa.
Yleensäkin orastavan työuupumuksen merkkeihin havahdutaan turhan myöhäisessä vaiheessa. Erityisen vaikeaa havahtuminen voi olla ihmiselle, jolla on muutenkin taipumusta keskittää kaikki voimansa asioiden saavuttamiseen omien tarpeiden ja hyvinvoinnin kustannuksella.
Anniina Virtanen kirjassa Tunne työminäsi
Joillakin ylikontrollitaipumus on voinut toimia suhteellisen hyvinkin niin kauan, kun arki ei ole ollut liian kuormittavaa: vahva itsekontrolli voi sopivasti hyödynnettynä esimerkiksi auttaa menestymään ja saavuttamaan omia tavoitteita.
Taipumus ylikontrolliin voi olla haaste myös sosiaalisen työhyvinvoinnin kannalta, sillä ylisuorittajan on usein vaikea olla oma itsensä ja näyttää tunteitaan ja epävarmuuttaan. Hän saattaa herkästi piiloutua asiallisen työroolinsa taakse, ja siksi hän voi jäädä työkavereille etäiseksi hahmoksi, jota ei ehkä ole helppo ottaa mukaan porukkaan.
Ylikontrolliin taipuvaisen on usein vaikea kokea turvallisuuden tunteita ryhmässä, mikä ymmärrettävästi heijastuu herkästi myös työssä jaksamiseen.
Ylisuorittaja voi jäädä vaille työkavereiden emotionaalista ja ehkä käytännöllistäkin tukea, jos hän pitää tiukasti kiinni pärjäävästä roolistaan eikä kykene pyytämään apua tai edes tunnistamaan avun tarvettaan.
Ote kirjasta
Anniina Virtanen
Tunne työminäsi
Näin löydät yksilöllisiä tapoja jaksaa ja kukoistaa
Anniinan kuva Heidi Strengell
Tämä kirja on sinulle, joka haluat oppia ymmärtämään paremmin, mikä juuri sinua kuormittaa ja toisaalta innostaa työelämässä.
Kirjassa pureudutaan työhyvinvoinnin yksilöllisyyteen. Teos kertoo persoonallisuuden ja työssä jaksamisen välisistä yhteyksistä ja siitä, miten oman itsen ja työn yhteensopivuutta voisi lisätä. Kirjassa tarkastellaan persoonallisuutta monipuolisesti, ei pelkkien piirteiden kautta, vaan myös arvot, henkilökohtaiset tavoitteet, stressinsäätelykeinot ja vahvuudet huomioiden. Tarkastelussa on myös se, kuinka itse luomme kertomusta työminästämme.
ylisuorittaminen, työhyvinvointi